söndag 7 oktober 2012

Kampen kan aldrig vinnas uppifrån

Den här veckan och helgen är det tidningen Tidens senaste tema som fyller ledarsidor och bloggar. "När kapitalet fick paritbok" väcker många reaktioner och känslor. De som känner sig som mest angripna och som saknar argument börjar genast prata om konspirationsteorier.

Min uppfattning är att frågan aldrig har varit om kapitalet ska få partibok utan om när. Och sedan ett antal år tillbaka är vi uppenbart där. Det handlar helt enkelt om att eliter är eliter hur de än kommer till.

Kampen, folkrörelsen, demoktratibygget kan aldrig komma uppifrån. Kan aldrig lämnas över till etablissemanget utan måste komma underifrån. Den representativa demokratin har sina risker. Arbetarrörelsens långa maktinnehav har skapat ett folkhem och en välfärd som de flesta i grunden värnar om, men det har också skapat nya eliter och etablissemang som har slutat representera folket utan istället tjänar sig själva.

Partier kan aldrig representera olika grupper utan måste skapas och utvecklas av dessa grupper. Var är diskplockarna, livsmedelsindustriarbetarna, callcenterarbetarna, skogsarbetarna, landsortsjournalisterna, de hemlösa, de arbetslösa, de sjuka och de nyanlända inom arbetarrörelsen. De som har allt att vinna på att den skattefinansierade välfärden finns till för dem och inte för kapitalet.

Kampen kan bara vinnas underifrån.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar