onsdag 19 september 2012

Vad ska Bostadsförmedlingen göra när alla hyresrätter är borta?

Jag sitter i styrelsen för av av Stockholms stads bolag, nämligen Bostadsförmedlingen. En välskött verksamhet på många sätt. Och populär. Sedan 2004 har antalet personer i Stockholms stads bostadskö ökat från 100 000 till snart 400 000 köande. En logiskt slutsats av ledande politiker borde vara att såväl stockholmare som blivande stockholmare gärna vill bo i hyresrätt.

Nej, inte om man är en borglig politiker. Då drar man istället slutsatsen att de som redan bor i hyresrätt vill bo i bostadsrätt och alla de där människorna som står i kön för en hyresrätt får lösa sin bostadsproblem på något annat sätt. De kanske rent av kan bo kvar hemma, eller plugga i Lund, eller stanna i Säffle.

I dag presenterar vi i Vänsterpartiet en rapport under namnet Lagerrensning som visar att de senaste 20 åren har drygt 82 000 hyreslägenheter försvunnit i Stockholm. I 14 stadsdelar är allmännyttan helt utraderad och 1990 bestod Östermalms stadsdelsområde till 70 procent av hyresrätter, idag ä2 69 procnet av lägenheterna bostadsrätter. Det skriver Dagens Nyheter idag i artikeln "Så få hyresrätter är det kvar i Stockholm". Ni kan ju bara gissa hur många av de där 400 000 i Bostadsförmedlingens kö som gärna hade tackat ja till en hyresrätt på Gärdet.

Bostadsförmedlingen förmedlar alltså av ovannämnda skäl allt färre bostäder men får fler och fler betalande köande. En lukrativ verksamhet. Men var det verkligen det vi ville ha?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar