måndag 26 november 2012

Dags för egen ledarskapsfilosofi: 5T, börjar med tihi

Tänker att jag har varit chef så många år nu att det börjar bli dags att utveckla sin egen teori för ledarskap. Skulle ju kännas väldigt vederhäftigt att säga att man håller sig till en välgenomtänkt modell. Nu för tiden ska den ju helst vara evidensbaserad också. Rent teoretiskt finns det nog höga krav på det men själv kanske man kan nöja sig med att personalen verkar nöjd och frisk samtidigt som de levererar en massa bra resultat.

Här kommer därför ett första embryo till modell, som har utvecklats i någon slags trial and error system utan systematisk utvärdering. Jag kallar min modell för 5T (inte att förväxla med 5S, där de fem s:en – sortera, systematisera, städa, standardisera samt skapa vana – beskriver hur ett företag systematiskt kan åstadkomma och upprätthålla ordning och reda).

Nåväl, tillbaks till de fem t:en - som alltså är tihi, tillit, tydlighet, tid & tillgänglighet.
Kort och gott tror jag att det är en bra början att ha kul ihop. Här handlar det inte om att åka Gröna Lund och titta i skrattspeglar eller ha en kväll med ståuppare på Norra Brunn utan om att ha kul ihop i det dagliga jobbet. Som chef tror att att man kommer långt med att kunna skratta åt sig själv och att få medarbetarna att kunna göra det samma. Vi gör alla fel ibland, klantar till det lite. Då reder man ut det - och sen skrattar man åt det.

Med det följer också tillit. I tillit ligger också synen på människor. Att utgå ifrån att alla människor vill göra gott, vill vara med att åstadkomma resultat, vill ingå i en gemenskap och få bekräftelse. Men tillit handlar också om trygghet. Att man kan lita på vad chefen säger. Att chefen står kvar där när det blåser.

Så här långt har man ett glatt gäng som är fulla av tillförsikt i att kunna göra ett bra jobb tillsammans. Det är här tydligheten kommer in. Vart är vi på väg? Vilka resurser har vi? Hur vet vi när vi är framme? Hur gör vi för att formulera nya mål. Kort och gott kunna ge lite svar på, om inte meningen med livet, så i alla fall meningen med just den här organisationen, gruppen, verksamhet.

Sist men inte minst kommer ler- och långhalmsorden tid & tillgänglighet. Precis som med ungar (inga jämförelseri övrigt) så behövs faktiskt både kvalitet och kvantitet. Som chef måste man finnas där rent fysiskt (funkar även bra i digital form) och mentalt.

Vad tror ni? Kan det vara något att jobba vidare på? Kanske jag ska sova på saken? Kanske L är en bättre bokstav. Då kanske man kan få med lite lättja också...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar